Ervaringsdeskundigheid & herstel

Jolanda van ErvenOnderzoek ervaringsdeskundigheid eetstoornissen bij herstel
Deze week heb ik een interview gegeven aan Jolanda van Erven, student Toegepaste Psychologie van Saxion Next. Jolanda, ook ervaringsdeskundige, is bezig met een afstudeeronderzoek in samenwerking met Stichting Jij, zelfhulporganisatie voor mensen met een eetprobleem en hun naasten.

Oproep: wil je ook meewerken aan dit onderzoek van Jolanda?
* Ben jij ervaringsdeskundige begeleider (geweest)?
* Of heb je hulp ontvangen van ervaringsdeskundige begeleiders?
* En wil je meewerken aan dit onderzoek (digitale enquête)?
Stuur dan een mail voor 29 februari naar jolanda.vanerven.stichtingjij@gmail.com
en zij stuurt je de vragenlijsten per mail toe.
Jouw inbreng is zeer waardevol. Namens Jolanda, alvast hartelijk bedankt!

Afstudeeronderzoek
Jolanda is bezig met een onderzoek naar de meerwaarde van de inzet van ervaringsdeskundigheid in het herstelproces van (jong) volwassenen met een eetstoornis.

Aanleiding voor dit onderzoek Er is de laatste jaren een groeiende belangstelling voor de inzet van ervaringsdeskundigheid in diverse organisaties. Wat maakt dat de inzet van ervaringsdeskundigen zo in opkomst is? Wat voegt de inzet van ervaringsdeskundigen toe aan het herstelproces? Welke kwaliteiten zijn belangrijk voor ervaringsdeskundige begeleiders? Deze vragen wil Jolanda graag verder onderzoeken.

Interview
Jolanda heeft mij benaderd omdat ik reeds 20 jaar ervaring heb met het inzetten van ervaringsdeskundigheid op het gebied van eetstoornissen en diverse projecten en activiteiten heb opgezet, met betrekking tot herstel, bij ZieZo (nu Ixta Noa), SEE en SABN. Variërend van zelfhulpgroepen, nazorgzelfhulpgroepen, Praktijkhuis, training en intervisie en diverse werkboeken heb ontwikkeld. Tijdens het interview heb ik mijn visie en ervaring verteld over de inzet van ervaringsdeskundigheid specifiek gericht op de diverse fasen in het herstelproces.

Gids voor herstel van Eetstoornissen
De fasen in het herstelproces voor eetstoornissen, staan uitgebreid beschreven in het boek Gids voor herstel van Eetstoornissen van Dr. Greta Noordenbos, universitair docent Klinische Psychologie Universiteit Leiden. Toevallig heb ik enkele jaren geleden ook meegewerkt aan de voorbereidingen voor dit boek: het aanleveren van praktijkervaringen en feedback geven op de conceptversie. Dit boek is zeker een aanrader!

Advertentie

Eén reactie op “Ervaringsdeskundigheid & herstel

  1. Pingback: De ware jij! | Ellen Spanjers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s