Creatief Denken

Eigenlijk ben ik altijd al bezig met het bedenken en uitvoeren van vernieuwende initiatieven, projecten of producten. Vanuit de praktijk en in samenwerking met anderen krijg ik nieuwe inspiratie en kan ik elk moment nieuwe ideeën bedenken. Een idee ontstaat vaak spontaan, vanuit de behoefte, dat iets beter, leuker, anders of efficienter kan. Een paar jaar geleden heb ik deelgenomen aan creatief denkbijeenkomsten en toen kwam ik erachter, dat dat mijn manier van werken is. En dat er dus ook een opleiding voor is, om als trainer hier mee aan de slag te gaan. Er zijn veel verschillende tools en technieken, om creatief te leren denken, met als doel het bedenken en van nieuwe oplossingen of producten.

In 2010 heb ik de Trainersopleiding Creatief Denken gevolgd bij de Academie voor Innovatief Trainen te Arnhem. Een erg leuke inspirerende, innovatieve, verrassende en vooral ook energieke opleiding. Daarbij ben ik enkele keren als stagiaire meegeweest naar professionele creatief-denksessies bij diverse bedrijven.

Sinds 2011 geef ik zelfstandig Creatief Denksessies voor diverse groepen.
Bekijk het overzicht van de opdrachten en mogelijkheden.

Meer info
Cirkel Denken en Creatief Denken
Of we het willen of niet, we zijn allemaal geneigd om steeds op dezelfde manier over hetzelfde probleem na te denken en komen zo dus ook steeds weer op dezelfde oplossing. Dit noemen we Cirkel Denken. Op deze manier blijven we steken in vaste gedachtepatronen en komen we niet verder.

Creatief Denken kan ons helpen om hieruit te komen. Door concrete tools aan te reiken die je helpen om van gebaande paden af te wijken, uit het gareel te lopen en dingen te bedenken die nog nooit iemand bedacht heeft, kom je in gebieden in de hersenen terecht waar echte ontdekkingen gedaan kunnen worden. De methode reikt concrete tools aan om het Cirkel Denken te doorbreken en nieuwe oplossingen te bedenken, die we nog niet eerder hebben gezien.

TotalBrainBox-methode
Deze methode is ontwikkeld door de Academie voor Innovatief Trainen en is in 2009 door de Universiteit van Twente gecertificeerd. Het unieke van deze methode is, dat deze voor iedereen toegankelijk is en op elke situatie kan worden toegepast. Met de TotalBrainBox-methode kun je zowel creatief OutBox (‘out of the box’) als creatief InBox leren denken. Het is daarom zowel geschikt voor associatieve, vrije denkers als voor mensen die logisch denken.

Out of the Box Denken (OutBox-denken)
Het Out of the Box denken is erop gericht om direct buiten de gebaande paden te denken, veel nieuwe ideeën te genereren en d.m.v. allerlei OutBox-denktechnieken ideeën te bedenken waar je anders niet op zou komen. Dit denken is primair gericht op verruiming (divergentie) en pas in tweede instantie op selectie (convergentie). Het stimuleert de deelnemer om direct zoveel mogelijk ruimte in zijn denken te nemen en pas in tweede instantie terug te keren naar de oorspronkelijke vraagstelling. De TotalBrainBox-methode heeft tientallen OutBox-tools om dit denken te stimuleren.

InBox denken
Het InBox denken daarentegen gaat uit van het ‘Closed World’ principe en daagt de deelnemer uit om een oplossing van een probleem te bedenken, die eigenlijk al binnen de bestaande probleemsituatie voorhanden is. Bij het InBox-denken blijf je dus juist dicht bij de probleemsituatie zelf en ga je met behulp van verschillende tools (denkrichtingen) na hoe je slimmer en creatiever met de bouwstenen van de probleemsituatie zelf kan omgaan. Waar OutBox-denken vooral ‘vrij-denken’ stimuleert, is InBox-denken meer ‘begeleid denken’.

Bron: http://www.deacademievoorinnovatieftrainen.nl/opleiding-creatief-denken.html

www.deacademievoorinnovatieftrainen.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s