ZieZo

ZieZo: Zelfhulp Informatie Eetstoornissen, Zelfhulporganisatie (inmiddels heet het Ixta Noa)

Op deze nieuwe blogsite toch nog informatie over ZieZo (www.ziezo.eu). Ook al ben ik sinds 2006 weg gegaan bij ZieZo , toch wil ik er wel bij stilstaan. ZieZo heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn leven, niet alleen privé, maar ook op werkgebied. Bij ZieZo heb ik ervaren hoe ik mijn ervaringskennis optimaal kan inzetten, op welke manier ik wil en kan werken en hoe ik daarbij mijn eigenheid kan behouden. Hierbij een terugblik naar de hoogtepunten bij ZieZo.

1995:   1 april start projectmedewerker Zelfhulp Project Eetstoornissen Oost Gelderland
1995:   Start 1e nazorgzelfhulpgroepen in Deventer en Doetinchem
1996:   Start 1e zelfhulpgroep in Deventer
1996:   Start gastlessenproject op scholen, i.s.m. afdeling Preventie Riagg Oost Gld.
1997:   Een nieuwe naam: ZieZo, ondergebracht bij GGNet
1997:   Publicatie: Werkboek begeleiding zelfhulpgroep, eerste druk
1998:   Publicatie: Werkboek begeleiding nazorgzelfhulpgroep, eerste druk
1998:   ZieZo ook per mail bereikbaar: info@ziezozelfhulp.nl
1999:   ZieZo ondergebracht bij Stichting Cliënteninitiatieven
2001:   Presentatie Publicatie Brochure voor docenten, eerste druk
2002:   5 jaar bestaan ZieZo, presentatie logo, briefpapier, folderlijn
en Werkboek gastdocenten + Handleiding voor coördinatoren
2002:   ZieZo online: internetsite http://www.ziezozelfhulp.nl
2002:   ZieZo verhuist van Warnsveld naar Zutphen
2002:   Hoofdstuk 18: Zelfhulp, geschreven door ZieZo in Handboek Eetstoornissen
2003:   Start Project Praktijkhuis: opening door Leontien van Moorsel op 12 november 2003:   Werkboek Zelfhulp en Werkboek Nazorg, tweede herziene druk
2004:   Brochure voor docenten, tweede herziene druk
2004:   Nieuwe internetsite http://www.praktijkhuis.nl
2005:   Werkboeken Zelfhulp en Nazorg vertaald in Australië
2005:   ZieZo Zelfstandig als Stichting ZieZo, 8 medewerkers en 90 vrijwilligers
2006:   Start ZieZo onlinegroepen: http://www.zelfhulpgroep.nl
2006:   Nieuwe domeinnamen: http://www.ziezo.eu en http://www.zelfhulp.eu
2006:   Magazine: ZieZo! Thuis in de Praktijk
2006:   1 september 2006 einde dienstverband Stichting ZieZo
2006:   Afscheidsfeestje op 30 september 2006

En een terugblik naar mijn waardevolle ervaringen die ik bij ZieZo heb opgedaan.

 • ZieZo was de start waar ik mijn ervaringskennis op en top heb ingezet, groepen begeleid, voorlichting gegeven, training, intervisie, teambuilding, spelworkshops en nog veel meer…
 • Bij ZieZo heb ik samengewerkt met vele mensen, cliënten, ervaringsdeskundigen, familieleden, docenten en hulpverleners, maar ook met instellingen en commerciële bedrijven.
 • Bij ZieZo heb ik samen met anderen elk jaar weer nieuwe activiteiten en projecten bedacht, opgezet, ontwikkeld, uitgevoerd en weer overgedragen aan nieuwe mensen.
 • Bij ZieZo is mijn idee voor het Praktijkhuis gerealiseerd, een bijzonder project, waar alle ervaringskennis in de praktijk wordt gedeeld. In 2003 is het eerste praktijkhuis geopend en inmiddels zijn er nu al 5 Praktijkhuizen in Nederland.
 • Bij ZieZo heb ik enorm veel ervaring opgedaan op het gebied van PR en Communicatie, want ja, bij een nieuw product/project hoort een goede PR, en zonder communicatie geen succes.
 • Bij ZieZo heb ik alle ervaring en kennis gebundeld in vele publicaties, van folders tot internetsites en van werkboeken tot lesmateriaal. Er was nog niets, en alles was nieuw.
 • Bij ZieZo ben ik gestart met fondsenwerven, want ja, er waren weinig financiële middelen, dus voor nieuwe plannen, was er extra geld nodig. En zo kwam ik in de fondsenwereld terecht. Inmiddels geef ik sinds 2007 de cursus Praktijkgericht Fondsenwerven.
 • Bij ZieZo was er zo veel inspiratie voor nieuwe ideeën, eigenlijk was ik dagelijks aan het brainstormen om nieuwe plannen te bedenken. Later kwam ik erachter dat mijn manier van brainstormen, erg veel lijkt op de tools van Creatief Denken. Daarom ben ik de trainersopleiding  Creatief Denken gaan volgen.
 • Bij ZieZo heb ik een groot en waardevol nationaal en internationaal netwerk opgebouwd, waar ik nog steeds goede contacten mee heb en nu wederom mee samenwerk.
 • Bij ZieZo heb ik veel vrijheid en ruimte gekregen om te pionieren en op deze manier nieuwe projecten op te zetten én te realiseren.
 • ZieZo werd steeds groter, steeds meer activiteiten, vrijwilligers en medewerkers. Mijn opleiding personeel en arbeid kwam goed van pas. Het nadeel van groter worden is dat er ‘bureaucratischer’ gewerkt moet worden, alles moet vastgelegd worden, managementtaken worden steeds belangrijker. Het ‘beheersbaar’ maken van de organisatie was prioriteit. Dat was niet ‘mijn ding’, ik wil juist pionieren en vernieuwen, het liefst vanuit het niets iets nieuws bedenken. En dat kon ik niet meer vinden bij ZieZo. ZieZo werd groter en groter, en dat was eigenlijk nooit mijn bedoeling geweest. Ik was ooit begonnen met 8 uur per week op projectbasis, nooit gedacht dat het na 11 jaar zo’n grote organisatie zou zijn. Dat had ik nooit verwacht, laat staan vooraf gepland.

Dus heb ik in 2006 besloten om te stoppen bij ZieZo en dan op zoek te gaan naar iets anders. Het liefst iets, wat er nog niet is.  En dat is gelukt. Toen ik in 2006 de keuze gemaakt had om weg te gaan, had ik nog geen andere baan en wist ik nog niet wat ik zou gaan doen. Daar kwam snel verandering in, ik had diverse banen aangeboden gekregen en ben gestart bij Zorgbelang Gelderland, waar ik nu nog steeds werk. En daarnaast zet ik mijn ervaringskennis in als ZZP’er en bij het Lectoraat GGZ.

Vanaf 2012 is ZieZo niet meer ZieZo. ZieZo is samengegaan met Eventus en Ten, tot een nieuwe organisatie onder de naam ‘Ixta Noa’. Als één innovatieve zorgorganisatie die werkt voor mensen met een psychische stoornis of een verslaving, en hun omgeving.

Advertentie

3 reacties op “ZieZo

 1. Pingback: Ervaringsdeskundigheid & herstel | Ellen Spanjers

 2. You’ ve did it , done it , released it and make it all happen at the beginning, with all off our heart mind body and soul snd tenderly but powerfull your own history! Started All alone by yourself , getuig van KRACHT, DOORZETTINGSVERMOGEN EN POWER,LEF EN LIEFDE voor je MedeMens! Goed en prachtig voorbeeld van iets onwijs moois wat geboren en gestart is vanuit ook mede jouw eigen ervaringsdeskundigheid! Ellen tot op de dag van vandaag ben ik je daar rete-dankbaar voor, je hebt t toch maar even mooi gedaan! Zie maar t net weer even Zo! En moet je kijken en lezen hoe hard en goed je je nu ook weer inzet voor je medemens, veelzijdig en enorm waardevol! Heel veel succes met alles , en vergeet jezelf niet! Alle goeds en liefs en plezier en waardering in en met alles wat je doet gaat doen en plannen zijn!

 3. Pingback: 75.000 euro voor een goed idee! | Ellen Spanjers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s