Stigma Tour zoekt bushalte

Stigma Tour klTijdens de Stigma Tour gaan we met een opvallende Amerikaanse schoolbus, ingericht als infobus, op tournee door Nederland. We maken het leven met psychiatrische aandoeningen bespreekbaar en bestrijden stigma’s op een interactieve manier. Middels spel , theater, filmpjes, social media en ontmoetingen tussen ervaringsdeskundigen, hulpverleners, studenten, docenten, wijkbewoners e.a.

Een nieuwe kijk op de psychiatrie
Door de film One Flew over the Cuckoo’s Nest (1975) is de psychiatrie bij veel mensen onbewust gekoppeld aan een ‘bus vol gekken’. Dit beeld gaan we gebruiken en vervangen door een positiever beeld. In de officiële trailer van One Flew over the Cuckoo’s Nest heeft de gele Amerikaanse bus een belangrijke functie. We gaan een nieuwe trailer maken, samen met de theaterspelers van De Firma Zorgbehang en de spelleiders van Een Steekje Los?

Voor ieder wat wils
Er worden 5 verschillende activiteiten aangeboden:
1. De bustour, als infobus met zithoek, infohoek, keukentje, muziekinstallatie, internet, tv schermen, filmpjes die te maken hebben met stigma en aangekleed met opvallende promotiematerialen.
2. De trailer, met een knipoog naar One Flew over the Cuckoo’s Nest
3. Het theateraanbod, door De Firma Zorgbehang: locatietheater, theaterworkshops en voorstelling over Stigma
4. Inzet van het spel Een Steekje Los?: spelworkshops, spelleiderstraining, blikvangergesprekken en het online spel etc
5. Campagnewebsite gekoppeld aan social media (facebook, twitter, linkedin).
Alle activiteiten rondom de bustour hebben te maken met contact, beleven en interactie, op een speelse en laagdrempelige manier. Zowel via het spel, maar ook middels theater en via filmpjes die in de bus getoond worden.

Door wie?
Dit nieuwe project is een initiatief van Zorgbelang Gelderland en een samenwerking met De Firma Zorgbehang en de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging.

Wil je mee doen?
Wil je ook een bijdrage leveren aan deze StigmaTour, wil je de bus inzetten op een eigen locatie, losse activiteiten inhuren of eigen activiteiten inzetten bij deze Tour? Dat kan! Tijdens een voorgesprek worden alle wensen en verwachtingen besproken en kan er een aanbod op maat gemaakt inclusief een begroting en tijdsplanning

Campagnematerialen en PR
De aanhaakorganisaties kan gebruik maken van de diverse campagnematerialen, zoals banner, flyers, kaartjes, promotiekleding en andere promotiematerialen. Ook komt er een mooie naamsvermelding op de campagnesite en op de bus (op de buitenkant én de binnenkant)

Voor kleine en grote organisaties
Dit project is bij uitstek geschikt voor organisaties die weinig menskracht hebben, die kunnen onze activiteiten en menskracht ook inhuren. Ook organisaties die bijvoorbeeld geen eigen locatie/bezoekadres hebben, kunnen de bus dus perfect inzetten als ‘mobiel bezoekadres’ en naar de mensen toegaan, bijvoorbeeld in de wijken.
Ook voor organisaties die wel veel menskracht hebben, kunnen hun eigen medewerkers en vrijwilligers inzetten in en rond de bus.

Regionale cliëntenorganisaties, cliëntenorganisaties en lidorganisaties die zijn aangesloten bij het Landelijk Platform GGZ én die willen aanhaken bij dit project kunnen hiervoor ook financiering aanvragen voor bij Stichting Samen Sterk tegen Stigma (voor 11 april 2014).

Ook zorginstellingen, welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen en/of bedrijven die willen aanhaken bij dit project, op welke manier dan ook, zijn van harte welkom (dit kan het hele jaar door).

Wanneer?
Dit project zal pas starten wanneer de volledige financiering rond is. Waarschijnlijk medio juli 2014
Deze bustour zal de primeur hebben tijdens de Socialrun van 19 t/m 21 september 2014, dan zal ook de lancering van de 26 nieuwe uitbreidingssets Een Steekje Los? voor o.a. autisme, psychose, persoonlijkheidsstoornissen, bipolaire stoornissen, zelfbeschadiging etc.

De Bushalte
De bus zal stoppen bij bijzondere gelegenheden en op diverse locaties in Nederland. Heb jij wensen, ideeën of suggesties waar de bus echt moet stoppen? Geef het aan ons door!

Financiën

Voor dit project hebben we meerdere financiers benaderd. We hebben inmiddels een toekenning ontvangen van Stichting Samen Sterk tegen Stigma, Dr. Wittenbergstichting en Zorgbelang Gelderland. We wachten nog op andere fondsen.

Meer informatie?
Heb je nog vragen? Heb je suggesties, nieuwe ideeën of wil je meer informatie?
Neem contact op met Ellen Spanjers, Projectleider Zorgbelang Gelderland
ellenspanjers@zorgbelanggelderland.nl  of bel 026 384 28 60

 

logoSteekjeLos-1    zorgbehang-logo-klein-CMYK-zwa   Landelijke Stichting ZelfbeschadigingSamen Sterk tegen StigmaDr. WittenbergstichtingLogo_Zorgbelang_FC-nw

6 reacties op “Stigma Tour zoekt bushalte

Plaats een reactie