Wie had dat gedacht?
Een spontaan idee is uitgegroeid tot een groot landelijk netwerk van Praktijkhuizen, voor mensen met een eetstoornis en hun omgeving.
Van idee tot realisatie
Het is nu ruim 10 jaar geleden dat ik het idee voor het Praktijkhuis heb bedacht. Ik weet nog goed dat ik mijn ideeën en plannen heb beschreven in een projectplan. In 2002 ben ik begonnen met de fondsenwerving om het allereerste Praktijkhuis in Nederland op te zetten en te realiseren, vanuit ZieZo (inmiddels Stichting Ixta Noa).
In 2003 was het zo ver. Dankzij 13 fondsen en 14 sponsors is het eerste Praktijkhuis gestart, als drie jarig pilotproject. Van 2003 t/m 2006 zijn alle plannen en ideeën verder ontwikkeld, uitgevoerd, gerealiseerd, positief geëvalueerd en daarna gecontinueerd.
Het 1e Praktijkhuis in Nederland is op 12 november 2003 in Zutphen geopend door Leontien van Moorsel. Er waren toen ruim 150 mensen aanwezig uit heel Nederland en de vele tv- en radioprogramma’s en kranten hebben er aandacht aan besteed.
Op 19 januari 2012 heeft Leontien van Moorsel het Praktijkhuis in Utrecht officieel geopend. Dit is het vijfde Praktijkhuis in Nederland (Zutphen, Nijmegen, Groningen, Enschede en Utrecht). De Leontien Foundation wil in elke provincie een Praktijkhuis openen! Geweldig goed om te horen!
Dat had ik 10 jaar geleden nooit verwacht of durven denken, dat een spontaan idee ‘op papier’… nu een landelijk succes is geworden… ‘in de praktijk’ 😉
Wil je meer weten over het ontstaan en opzet van het eerste praktijkhuis?
Lees dan het interview met Mirelle Rijkers en Ellen Spanjers, geschreven door Machiel van Zanten. Hier alvast enkele citaten:
- “Het huis is tegelijkertijd ontmoetingsplaats, informatiecentrum en een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn.
- “We zijn beslist geen kliniek”, zegt Ellen Spanjers. “Een bezoek aan het Praktijkhuis kan dan ook niet de plaats innemen van een behandeling. We zijn een soort VVV voor eetstoornissen.”
- “Hoewel het Praktijkhuis pas een paar weken draait, zijn de eerste resultaten veelbelovend. Op de open dag, daags na de opening, kwamen 95 mensen af. In de weken erna trok het huis al vier tot vijf bezoekers per dag. Rijkers: Ze komen niet alleen uit de directe omgeving, maar ook uit Twente, Nijmegen en Utrecht.”
- “Iedereen heeft kwaliteiten. Ons motto is: je bent hier méér dan je eetstoornis, je hoeft niet volledig genezen te zijn om iets te kunnen.”
- “Spanjers liep al jaren met het idee voor een Praktijkhuis rond, maar nam het, onder andere vanwege de kosten, niet serieus.”
- “Spanjers heeft voldoende subsidie om het Praktijkhuis drie jaar te laten draaien. “Daarna moet blijken of het huis voldoende bestaansrecht heeft om door te gaan. De projectsubsidies die we hebben gekregen, kunnen niet verlengd worden, maar ik hoop dat het Praktijkhuis straks een structurele activiteit van ZieZo kan worden.”
Het artikel is geschreven door Machiel van Zanten. Het volledige artikel is online te lezen op http://www.machielvanzanten.nl/praktijkhuis.html
Dit artikel is gepubliceerd in 2003 in Vraag aan Bod (magazine van Zorgbelang Gelderland, voorheen Provinciale Patiënten/Consumenten Federatie Gelderland).
De foto’s in deze blog, zijn van de opening van het Praktijkhuis in Zutphen in 2003
Geweldig! Was dit niet het idee dat Prof. Vandereycken destijds aanduidde met de uitdrukking “The Dutch Approach” en dat ook in België navolging vond?
Dag René,
Dit was inderdaad de uitspraak van Prof. Vandereycken. En ja, ook in België is een inloophuis voor mensen met een eetstoornis en hun omgeving. Deze is opgezet door Vereniging Anorexia Nervosa – Boulimia Nervosa http://www.anbn.be Dit inloophuis in Leuven is geopend in 2005 en ik ben zelf ook bij deze opening aanwezig geweest. Helemaal vergeten te vermelden.
En het laatste actuele nieuws is dat ze nu bezig zijn met een vervolgproject, namelijk een inloopmobiel. Geweldig initiatief. Voor meer info kijk op http://inloopmobieleetstoornissen.blogspot.com/
Geweldig! 🙂
Pingback: Ervaringsdeskundigheid & herstel | Ellen Spanjers
Pingback: 75.000 euro voor een goed idee! | Ellen Spanjers